Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdivočelá země IV

2. 10. 2011 | Televizní tipy

Začalo natáčení čtvrté série Zdivočelé země

8. června padla první klapka dalšího pokračování seriálu Zdivočelá země, který pravdivě mapuje poválečnou historii naší země. Právě proto Česká televize věnuje tomuto nákladnému projektu velkou pozornost. Ve skutečnosti informace o začátku natáčení Zdivočelá země IV není úplně přesná, protože už proběhla řada předtáček, ale v úterý 8. června zahájí režisér Hynek Bočan se svým štábem práci, která s výjimkou tří neděl v srpnu potrvá nonstop až do ledna příštího roku. Na obrazovkách by se měla čtvrtá série Zdivočelé země objevit v r. 2012.

„Čtvrtá řada seriálu Zdivočelá země IV má rámcový děj. Začíná a končí v roce 1990, kdy se Maděra chystá slavit své sedmdesáté páté narozeniny a těší se vysokému společenskému uznání. To je reprezentováno tím, že prezident Václav Havel slíbí jeho přátelům, ostatním západním letcům, že na oslavu Maděrových narozenin přijede. Teprve v porevoluční „současnosti“ se legendární Maděrův příběh uzavírá.


Poslední série (třetí) Zdivočelé země předvedla obrácení kabátů po sovětské okupaci a nastolení normalizace. Tato nová série (a tedy vlastní obsah, bez rámce) vypráví o bezčasí Husákova režimu v letech 1976-1978, jehož vodu rozčeřila Charta, ale konflikt hrdinů s mocí není tím nejdůležitějším: tím hlavním je naopak snaha postihnou „nekonflikt“ s mocí, to podhoubí dnešní morálky i korupce. Samozřejmě, že i na Západě jsou korupční skandály, aniž by tam nějaké podobné podhoubí měli, ale u nás došlo k specifické situaci: za poctivou práci za normalizace člověk oceněn nebýval, nemusel ji ani vykonávat, když mohl avanžovat pomocí politiky, přikrádání, vekslu, protože jak víme, nebylo k dostání nic, ale sehnalo se všechno. Životní úroveň se zvětšovala, takže lidé ochotněji drželi ústa a na disidenty se dívali jako na rušitele (spotřebního) klidu. A když se někomu v povolání dařilo a nedalo se to popřít, režim si všechny zásluhy vždycky ukradl pro sebe, připsal si je na svůj účet. Tenkrát jsme v „tom jeli“ všichni, nebo naštěstí jen skoro všichni, což je ostuda: hlavním viníkem byl samozřejmě režim a existovat v něm možná jinak nešlo, ale proto zlo není menší: ze sítě, tenkrát upředené, jsme se nevymotali dodnes,“ přibližuje děj dramaturgyně Helena Slavíková.

Jak již bylo řečeno, natáčení Zdivočelá země IV předcházela řada předtáček. Rádi bychom zmínili alespoň jednu. Stejně jako hrdinové požádali o laskavost bývalého prezidenta i tvůrci seriálu, zejména autor jeho knižní předlohy i spoluautor scénáře Jiří Stránský, požádali Václava Havla, jestli by nebyl tak laskav a nezahrál v seriálu Zdivočelá země IV sám sebe. Václav Havel souhlasil, a tak v březnu na pražském Hradě proběhla fiktivní návštěva pilotů v anglických uniformách, které přijal nefalšovaný prezident Václav Havel. Pan prezident se zhostil úlohy s přirozenou noblesou a trpělivě opakoval záběry, jak už to tak na každém natáčení bývá.

Tahle scéna je v této sérii na začátku prvního dílu, ale hned po ní se děj přenese do února 1976, kdy se dozvídáme, že statek, v němž naši hrdinové bydlí a hospodaří, přebírá jako školicí středisko Ministerstvo vnitra a všechny „naše“ čeká stěhování. Jednak jde o motiv z druhého dílu předlohy, z knihy Aukce, jednak i statek Radíč, kde se natáčely všechny tři předchozí série, změnil majitele, takže bylo třeba najít nové působiště. Staly se jím podle scénáře Lučiny, nepříliš vzdálené od městečka Svatý Štěpán, a ve skutečnosti se stane místem natáčení schwarzenbergský statek Koloredov nedaleko Orlíku. Je to veliký komplex, který byl dostatečně zničený, aby postavám vyrazil dech. Ale opravily si ho, natočen byl už před opravou a teď se bude točit v úpravách, které zajistila produkce.

V prvních dnech natáčení Zdivočelá země IV se objeví i některé z nových postav, např. agronom Radek, mladý muž, kterému se líbí Ivanka Maděrová (Hana Vagnerová). Hraje ho Marek Němec. Ladislav Gerendáš bude mít také hned první natáčecí den „premiéru“ v roli jednoho ze zaměstnanců nového statku. V dalších dnech se objeví Marek Vašut v roli západního Němce, bývalého majitele statku, či Bronislav Holíček jako Vašek, což je postava, která za tu dobu od třetí série poněkud vyrostla: na konci třetího pokračování to byl kluk, který přišel hledat na statek svého otce Cassidyho (již zemřelá postava, kterou ztvárnil Jiří Langmajer), dnes je to mladý muž, který nalezl v Lučinách po strastiplných peripetiích s vojenskou službou domov. Novou ženskou půvabnou tváří bude Lucia Siposová, která hraje Katku, lásku a posléze ženu nejstaršího Maděrova syna Jíry (Filip Tomsa). Slovenskou herečku si pamatujeme z Renčova Hlídače 47.

Když hovoříme o hereckém ansámblu, v seriálu Zdivočelá země IV bude hrát neuvěřitelných 163 mluvících postav. Některé postavy se vracejí na „místo činu“ z první série, např. se znova objeví zloduch Zikmund (Jaromír Dulava) či jeho kumpán Svěrka (Kamil Halbich) nebo postava Jeleny (Tereza Bebarová), Cassidyho milé a Vaškovy matky.

Pro tuto sérii Zdivočelá země IV, kdy hrdinové zestárnou nikoliv jen přirozeným rozdílem let od posledního natáčení, ale ve třináctém díle, v devadesátém roce, budou opravdu staří, bude potřeba devět náročných a složitých masek (než taková maska přijde herci na obličej, třikrát se odlévá), což je opravdu nebývale velký počet. Masky jsou už připraveny a režisér Hynek Bočan je s nimi spokojen. Právě tak jako s kostýmy, které s citem tvoří z nakoupených původních dobových šatů kostýmní výtvarnice Jarmila Konečná. Samozřejmě, něco se musí podle návrhů došít, aby byla postava oblečena tak, jak má. Těch věcí, z nichž početné kostýmy jednotlivých postav a komparsistů vznikají (pro velkou roli až 13-15 kostýmů) je hustě zaplněná velká zkušebna na Kavčích horách, dlouhých kovových věšáků, štendrů, je 40,na každý se vejde 40 až 50 kusů oblečení, ty zkompletované se ale už odvážejí na místo natáčení.

Zdivočelá země IV, 1.-13. díl


Scénář: Jiří Stránský, Hynek Bočan
Režie: Hynek Bočan
Kamera: Vladimír Holomek
Architekt: Jiří Sternwald
Kostýmy: Jarmila Konečná
Masky: Martin Valeš, René Stejskal
Zvuk: Vladimír Skall
Střih: Dalibor Lipský
Pomocná režie: Zuzana Mathéová
Vedoucí natáčení: Markéta Hájková
Zástupce vedoucího produkce: Zuzana Vrbová
Produkce: Přemysl Pražský, Jiří Koštýř


Zdroj: Česká televize

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
už se moc těšímSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
už aby ho dávali v TV....,moc se na něj těšíme...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To bude superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
už se těším na pokračování
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký seriál. Už se na něj těším.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles