8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začíná natáčení čtvrté série Zdivočelé země

13. 06. 2010 | Televizní tipy

8. června padla první klapka dalšího pokračování seriálu, který pravdivě mapuje poválečnou historii naší země. Právě proto Česká televize věnuje tomuto nákladnému projektu velkou pozornost. Ve skutečnosti informace o začátku natáčení není úplně přesná, protože už  proběhla řada předtáček, ale v  úterý 8. června  zahájí  režisér Hynek Bočan  se svým štábem práci, která s výjimkou tří neděl v srpnu potrvá nonstop až do ledna příštího roku. Na obrazovkách by se měla čtvrtá série Zdivočelé země objevit v r. 2O12.

 

„Čtvrtá řada seriálu má rámcový děj. Začíná a končí v r. 199O, kdy se Maděra chystá slavit své sedmdesáté páté narozeniny a těší se vysokému společenskému uznání. To je reprezentováno tím, že prezident Václav Havel slíbí jeho přátelům, ostatním západním letcům, že na oslavu Maděrových narozenin přijede. Teprve v porevoluční „současnosti“ se legendární Maděrův příběh uzavírá.

Poslední série (třetí) Zdivočelé země předvedla obrácení kabátů po sovětské okupaci a nastolení normalizace. Tato nová série (a tedy vlastní obsah, bez rámce) vypráví o bezčasí Husákova režimu v letech 1976-1978, jehož vodu rozčeřila Charta, ale konflikt hrdinů s mocí není tím nejdůležitějším: tím hlavním je naopak snaha postihnou „nekonflikt“ s mocí, to podhoubí dnešní morálky i korupce. Samozřejmě, že i na Západě jsou korupční skandály, aniž by tam nějaké podobné podhoubí měli,ale  u nás došlo k specifické situaci: za poctivou práci za normalizace člověk oceněn nebýval, nemusel ji ani vykonávat, když mohl avanžovat pomocí politiky, přikrádání, vekslu, protože jak víme, nebylo k dostání nic, ale sehnalo se všecko.  Životní úroveň se zvětšovala, takže lidé ochotněji drželi ústa a na disidenty se dívali jako na rušitele (spotřebního) klidu. A když se někomu v povolání dařilo a nedalo se to popřít, režim si všechny zásluhy vždycky ukradl pro sebe, připsal si je na svůj účet. Tenkrát  jsme v „tom jeli“ všichni, nebo naštěstí jen skoro všichni, což  je ostuda: hlavním viníkem byl  samozřejmě režim a existovat v něm možná jinak nešlo, ale  proto zlo není menší: ze sítě, tenkrát upředené, jsme se nevymotali dodnes,“ přibližuje děj dramaturgyně Helena Slavíková.

Jak již bylo řečeno, natáčení předcházela řada předtáček. Rádi bychom zmínili alespoň jednu. Stejně jako hrdinové požádali o laskavost bývalého prezidenta i tvůrci seriálu, zejména autor jeho knižní předlohy i spoluautor scénáře Jiří Stránský, požádali Václava Havla, jestli by nebyl tak laskav a  nezahrál v seriálu sám sebe. Václav Havel souhlasil, a tak v březnu na pražském Hradě proběhla fiktivní návštěva pilotů v anglických uniformách, které přijal nefalšovaný prezident Václav Havel. Pan prezident se zhostil úlohy s přirozenou noblesou a trpělivě opakoval záběry, jak už to tak na každém natáčení bývá.

 

Zdivočelá země lV, 13. dílů

Scénář:Jiří Stránský,Hynek Bočan,

Režie :Hynek Bočan

Kamera:Vladimír Holomek

Dramaturg: Helena Slavíková

Architekt:Jiří Sternwald

Kostýmy:Jarmila Konečná

Masky: Martin Valeš,René Stejskal

Zvuk:Vladimír Skall

Střih: Dalibor Lipský

Vedoucí produkce:Přemysl Pražský, Jiří Koštýř

Šéfdramaturg: Ivan Hubač

Šéfproducent: Jaroslav Kučera

 

Hrají: Martin Dejdar, Jan Hubinská, Jiří Schmitzer, Jiří Lábus, Jakub Wehrenberg, Václav Chalupa, Petra Špalková, David Suchařípa, Hana Vagnerová, Filip Tomsa, Radim Kalvoda, Jan Teplý ad.

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !